Informácie:
+420 731 76 38 36

Telefonické objednávky:
+420 773 835 496

Paradajky v kuchyni

Paradajky sú v kuchyni pravidelným hosťom práve na jeseň, kedy húfne dozrievajú v záhradách. Paradajky totiž môžete pripravovať na 1000 + 1 spôsob, rovnako ako sú skvelá v studenej kuchyni, pochutnáte si na nich aj v rôznych tepelných úpravách. Nie je bez zaujímavosti, že ich cesta na náš stôl bola pomerne dlhá. Začala ďaleko v juhoamerických Andách, kde ich pestovali Aztékovia. Za to, že sa v 16. storočí ocitla v Európe, konkrétne v španielskej Seville, nemôže nikto iný ako slávny moreplavec Krištof Kolumbus. Potom už bolo len otázkou krátkej doby, než sa paradajky usídlila v Taliansku, ktorá je doslova adoptovala. Však tiež z Neapola pochádza najstarší recept na paradajkovú omáčku, kde bol v roku 1692 predstavený verejnosti.

 

Skúste sušiť
Paradajky sú sezónne pokrm, a pretože konzumentom zachutila, snažili sa prísť na to, ako ich uchovať aj pre zimné mesiace. Ťažko povedať, kto ako prvý zabudol jeden z červených plodov na slnku, kde tento vyschol. Keď ho ľudia neskôr ochutnali, zistili, že je rovnako lahodný, ak nie lepší, ako paradajka v čerstvom stave, a to hlavne preto, že sa sušením skoncentroval jeho primárny chute a vône. Vlastne sa tak ani nemožno čudovať tomu, že si sušené paradajky veľmi rýchlo našla svojich priaznivcov. Tých pribudlo vo chvíli, keď sa sušené plody začali nakladať do oleja, buď prírodného, alebo ochuteného rôznymi bylinkami, ku ktorým pohotoví fajnšmekri následne pridávali olivy, papričky, kúsky syra apod. Tahle gurmánska delikatesa sa dá navyše podávať nielen ako príloha k jedlu, prípadne sa rovno pridáva do pokrmov, ale tiež ju možno jesť samotnú, treba s bielym pečivom.

Varte zo sušených
Už sme spomenuli, že sušené paradajky môžu byť základom mnohých pokrmov. Nemá zmysel vymýšľať nič zložité, pretože jedlo by malo stáť hlavne na zaujímavé chuti tohto typu paradajok. Navyše v jednoduchej kombinácii s cestovinami máte pripravenú skvelú večeru doslova za pár minút. A čo budete potrebovať: sáčok cestovín, krabičku sušených paradajok naložených v oleji s bylinkami, olivy, parmezán a olivový olej. A potom už stačí len postaviť hrniec s vodou na sporák, akonáhle sa voda začne variť, vsypať do neho obsah vrecka a občas miešať. Medzitým v panvici rozohriaty olej, pridáme paradajky, ktoré sme pokrájeli na menšie kúsky, k tomu pokrájané olivy a všetko zvoľna restujeme. Akonáhle máme hotové cestoviny, zlejeme vodu a obsah hrnca vsypeme do misy. K nej pridáme obsah panvice. Potom už stačí všetko zamiešať, pripraviť na taniere, zmes ozdobiť bazalkou a nastrúhaným parmezánom.

 

Talianska klasika
V spojení s paradajkami sa milovníkom talianskej kuchyne najskôr vybaví talianska bruschetta. Kto tento opäť super rýchly pokrm pozná, dobre vie, že aj tu sa jeho tvorcovia držali hesla, v jednoduchosti je krása. V tomto prípade budete teda potrebovať biely chlieb, olivový olej, cesnak, paradajky a bazalku. Chlieb opečiete na sucho v rúre na rošte, v panvici na rozohriatom olivovom oleji osmažíte pár strúčikov cesnaku nasekaných na drobno. Pridáte na drobné kúsky nakrájané paradajky, opäť osmažíte, doplníte lístkami bazalky a dochutíte soľou a korením. Hotovú zmes premiešate a vrstvíme na opečený chlieb.
 

Prečo kamarátiť s paradajkami
Tých dôvodov je veľa. Každopádne je ale najprv treba povedať, že najlepšie sú paradajky domáce, ktoré ste si vypestovali na záhrade, v skleníku, alebo na balkóne. Majú ďaleko lepšiu chuť a určite budú aj zdravšie. Paradajky ako taká obsahujú vitamíny, minerály, draslík, vlákninu a hlavne antioxidant lykopén, ktorý predstavuje významného bojovníka v boji proti rakovine.


Foto: Freeimages.com 

V košíku nie sú žiadne položky.